Junts rebutja la pujada general d’impostos aprovada per Tots per Sant Feliu i PSC

El ple municipal extraordinari de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha aprovat, amb els únics vots a favor de l'equip de govern (Tots per Sant Feliu i PSC), una pujada general d'impostos per a l'any 2024 que afectarà a ciutadans i empreses locals en plena crisi de preus i de l’Euribor.

El regidor d’hisenda i l’alcalde justifiquen durant el ple que aquesta pujada d’impostos és necessària per a fer front a les despeses de l’ajuntament i el portaveu de Junts, Toni Carrión, argumenta que abans de pujar impostos i taxes, cal fer una reducció en la despesa: “l’ajuntament disposaria de molts més diners si en comptes d’endeutar-se en 2,5 milions haguessin fet a concessió l’aparcament dels busos, si haguéssin evitat algunes de les obres que han costat 14 milions d’euros o una millor gestió del contracte de residus que és 1 milió d’euros més car que la mitjana de la província”.

La pujada més significativa és la de l'impost de recollida d'escombraries que augmentarà un 25%, la qual cosa suposarà un increment mig de 50 euros per llar i any. Segons Carrión “l’increment de la taxa no és només pel tancament precipitat de Solius per part de la Generalitat sinó que també correspon a l’encariment del nou contracte fet pel govern i que no s’està implementant correctament. Si haguessin fet la feina, podíem reduir 10 punts el rebuig i avui els ciutadans no haurien de pagar més pel rebut”.

Pel que fa l’IBI, que s’ha incrementat un 3,74% respecte del que es va pagar el 2022, representarà un increment mitjà de 40 euros per habitatge i any. Des del grup municipal de Junts considerem que la part impositiva d’aquest impost ja és de les més altes de Catalunya i provoca una pressió fiscal excessiva per les famílies de Sant Feliu.

TSF i PSC també incrementaran un 17% les taxes per a les terrasses, les ocupacions dels comerços o les casetes de festa major de les entitats. Durant el debat, Junts vàrem proposar polítiques que reverteixin aquests imports com ajudes als empresaris per tal de renovar les terrasses o mobiliari.

El govern també ha aprovat una reducció dels ajuts fiscals per a la instal·lació de plaques solars posant un topall a la bonificació de 400€ durant 5 anys i una reducció de la bonificació de l’IVTM pels vehicles elèctrics i híbrids del 75% al 50%, deixant-se entreveure que seguirà disminuint en els propers anys. Des de Junts rebutjem aquesta decisió perquè entenem que desincentiva la transició ecològica a la ciutat.

Des del nostre grup municipal ens hem oposat a aquesta pujada d'impostos, que hem qualificat de poc adequada i innecessària. Durant el ple vàrem reprovar al govern Motas-PSC que decideixi castigar els contribuents amb un augment desproporcionat que afectarà negativament el poder adquisitiu i el consum.
 
Tots els grups de l'oposició hem votat en contra de les noves ordenances fiscals evidenciant la solitud del govern en aquesta nova imposició.